Hans van Uden

Hans van Uden

[three_fifth]

De kunstenaar aan het woord: ‘ Ik ben Hans Uden, 47 jaar oud en al mijn hele leven bezig met vormgeven. Vanaf mijn 30e ben ik als kunstenaar actief. Aanvankelijk als schilder, later in de grafische vormgeving en sinds 15 jaar als beeldhouwer in steen en brons.
Vanaf het begin dat ik beeldhouw heb ik gekozen voor harde steensoorten. De weerstand van het harde materiaal trekt mij aan. Het materiaal dwingt respect af en daagt me uit om zowel mijn fysieke als creatieve grenzen af te tasten.
De combinatie van vormgeven en fysieke arbeid daagt me uit tot zelfreflectie. De steen draagt vaak een eigen vormgeving in zich, dit is voor mij het startpunt van een beeld. Ik laat altijd een stuk van de oorspronkelijke steen bestaan, hierdoor lijken de beelden uit de steen te ontspruiten en ontstaan een krachtenveld tussen oorspronkelijke steen en de uiteindelijk vorm en horen steen en vorm bij elkaar en versterken elkaar.
De menselijke zelfbeleving is de grondslag voor mijn beelden.
Ik werk vaak vanuit levend model en probeer de zelfbeleving van het model te verbeelden.
Aan elke pose gaat iets vooraf en is de inleiding voor hetgeen staat te gebeuren.
In die zin zijn mijn beelden een bevroren moment waarin het model haar zelfbeleving toont
Sommige van mijn beelden lenen zich om in brons uitgevoerd te worden. Ik maak zelf de mallen, werk zelf de wassen vorm af en laat het brons bij een bronsgieter gieten maar kies er voor de beelden zelf af te werken.
Ik benader het brons zoals ik de steen benader. Ik polijst grote stukken uit maar laat gedeelten ruw die ik patineer. Elk beeld krijgt zo zijn eigen patina en is uniek. ‘.

[/three_fifth]
[two_fifth_last]

[button url=”http://sous-terre.nl/?s=Hans+van+Uden&post_type=product” style=” ” size=”small” type=”square” icon=”” target=”_blank”] Toon collectie [/button]

[/two_fifth_last]

000

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief