Expositie Sous-Terre Lithoijen 15 januari 2017 – 19 maart 2017

Expositie Sous-Terre Lithoijen 15 januari 2017 – 19 maart 2017
9 januari 2017 robbin

Op zondag 15 januari 2017 tussen 13.00 uur en 17.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van de expositie van de kunstschilders Hans Innemée en Lawrence Kwakye en beeldhouwer René Kleinveld. Iedereen is van harte welkom. Op zaterdag 14 januari 2017 tussen 13.00 uur en 17.00 uur is de voorbezichtiging. Voor degene die tijdens het openingsweekend verhinderd zijn, de expositie duurt tot en met 19 maart 2017.

Een korte introductie van de exposanten vindt u hieronder.

Hans Innemée

Welkom in de wondere wereld van Hans Innemée. Een heel herkenbare eigen stijl van krachtige lijnen met hier en daar sterke kleuren. Meestal sober en soms druk en uitbundig. Zijn werken zijn een spel van vormen en niet-vormen, waardoor er geen diepte is, maar alles vlak is. De kijker schept zelf zijn eigen diepte en ruimtelijkheid. De kunstenaar reikt alleen maar en wij voltooien het beeld in onze eigen verbeelding. Een glimlach verschijnt, de glimlach van de rede, de glimlach van het weten, herkennen, herinneren. We betreden een wereld van dieren, waarin de vogel/kip het meest op de voorgrond treedt. Een ‘onbenullig’ (aldus Hans) dier als protagonist in een bont gezelschap van dieren, die wonderwel in harmonie met elkaar leven. Het is een wondere wereld waarin deze kunstenaar zijn liefdevolle aandacht voor de kleine zaken laat blijken. Zaken waar we gemakkelijk aan voorbij zouden gaan, zaken die we zomaar en zonder opzet veronachtzamen. Zaken die niet zondermeer tot ons bewustzijn doordringen. Zijn werken dragen totaal geen details in zich, maar de kleine, onopvallende zaken worden vol in beeld gebracht. Zij zijn de details van het leven. Het zijn deze kleine dingen, die het leven verrijken en glans geven. Het kleine in al zijn grootsheid.

galerie-sous-terre-lithoijen-expositie-januari-2017-hans-innemee

Lawrence Kwakye

Lawrence maakte zijn eerste schilderij toen hij dertien jaar was en opende daarmee, onbewust, de deur naar zijn artistieke carrière. De befaamde schrijver en illustrator Tomi Ungerer noemde hem in die tijd al een ‘undeniable talent’ en vergeleek hem met de hoofdpersoon in Albert Camus’ roman ‘De Vreemdeling’. Want als zoon van een Ghanese vader en Hongaarse moeder, opgegroeid in Nederland, werd hij voortdurend blootgesteld aan verrassingen en veranderingen in het leven en ontwikkelde daarbij automatisch een ‘contrastrijke’ kijk op de wereld, essentieel voor de magische gelaagdheid in zijn latere werk. Niets is, wat je denkt dat het is.Kwakye’s culturele verscheidenheid, zijn gevoel voor esthetiek, zijn technische innovatiedrang én zijn fascinatie voor transitie, of ook wel het proces van verandering, zijn duidelijk terug te zien in zijn huidige werk. Het resultaat is toegankelijk, pakt de kijker meteen, maar verleidt hem daarna tot discussie over wat je nu eigenlijk ziet, wel is wat het is. Harmonie tegenover disharmonie. Het beeldend werk van Kwakye blijft communiceren.

galerie-sous-terre-lithoijen-expositie-januari-2017-lawrence-kwakye

René Kleinveld

René maakt schilderijen én beelden. Dat wisselt hij af. Hij heeft het allebei nodig. Met het schilderen is hij genoodzaakt om plat te denken om zodoende tot de essentie van het onderwerp te komen. Dat ‘ platte denken ‘ worden dan uiteindelijk zijn beelden in staal en marmer. Het moeten weerbestendige beelden zijn. Ze moeten lang kunnen bestaan en dan de eigen zeggingskracht behouden. Je hebt kunstenaars die modieus zijn, maar René is absoluut niet iemand van deze tijd. Geen mainstream. Van elk beeld dat René maakt gaat een tekening aan vooraf. Deze worden dan op de computer bewerkt. Dat tekenen is erg precies werk, het luistert heel nauw. De beelden worden met water gesneden. De machines waarmee René zijn dermate krachtig zelfs 4 ½ cm dikke stalen platen tot beelden kunnen worden gevormd door de kracht van water en zand. De beelden van René stralen rust uit. De woorden van Anton Friedrich Webem, een Oostenrijkse componist, ‘ Kunst moet het vermogen hebben om een gedachte in de helderste, eenvoudigste, dat wil zeggen begrijpelijkste vorm te gieten’ zijn helemaal op het werk van René van toepassing.

galerie-sous-terre-lithoijen-expositie-januari-2017-rene-kleinveld

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief

X