Beeldenexpositie Lithoijen (25 mei 2014)

Beeldenexpositie Lithoijen (25 mei 2014)
21 mei 2014 robbin

BEELDEN BINNEN EN BUITEN IN GALERIE SOUS-TERRE LITHOIJEN

Voor de vier en twintigste keer organiseren Nol en Bernadette de Groot de expositie ” beelden binnen, beelden buiten ” in hun galerie en beeldenpark Sous-Terre te Lithoijen. De expositie wordt geopend op zondag 25 mei 2014 tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom om, onder het genot van een hapje en een drankje, de opening van de expositie bij te wonen en te genieten van de kunst. De voorbezichtiging vindt plaats op zaterdag 24 mei eveneens van 13.00 uur tot 17.00 uur. De expositie duurt tot en met 14-9-2014.

Beeldencollectie
Ook dit jaar zal er weer een enorme verscheidenheid van sculpturen te zien zijn. Het werk van ruim honderd kunstenaars staat overzichtelijk geëxposeerd in een ruimte die meer aandoet als een park dan een tuin. Paden leiden je langs grote en kleine beelden van brons, keramiek, glas, hout of steen. De werken zijn gerangschikt op kunstenaar, zodat men een makkelijk overzicht krijgt.

Zonder de overige kunstenaars tekort te willen doen, wil de galerie beeldhouwster Jonneke Kodde in het zonnetje zetten. Jonneke is namelijk één van de kunstenaars waarmee de galerie al 24 jaar samenwerkt. De essentie van de werkwijze van de kunstenares is: eerst goed observeren, daarna proberen de grote lijnen te ontdekken waarna het beeld, vanuit het geheugen, haar vorm krijgt. Zij kiest voor het boetseren in zwarte was, omdat het materiaal zich snel laat opbouwen en corrigeren en zo het minst remmend werkt bij een snelle eerste opzet van een beeld. Een dynamiek, die je terugvindt in de vogelvluchten en dansfiguren.
Het liefst zou zij ze los van de sokkel de vrijheid geven. De natuur is een van de inspiratiebronnen van de beeldhouwster. Ze streeft er naar, dat ene moment van spanning en beweging vast te leggen. Een vlucht vogels op het punt van wegvliegen. Een momentopname vastgelegd in brons. Een bronzen uil suizend door de nacht. De gestileerde weergave van een stukje natuur in beweging. Als mens en beeldhouwster wordt zij gegrepen door details, die doorgaans zo gewoon lijken. Roerende momenten van de ons omringende natuur. Beweging verstilt in bronzen beelden. Werkend in haar atelier krijgt het beeld gaandeweg zijn eigen persoonlijke gestalte en kiest het zijn plek in de ruimte.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief