Zoran Zupanic

Zoran Zupanic

Zoran Zupanic, geboren op 9 januari 1960 in Kroatië. Hij heeft door de jaren heen in verschillende plaatsen tentoonstellingen gehouden, onder andere in Kroatië, en in Montreal te Canada.
In Nederland is hij gebracht door galerie “Sous- Terre” uit Lithoijen.
In de brede context van zijn werken is het mogelijk elke fase van zijn ontwikkelingen te volgen.
Ofschoon Zoran verschillende technieken heeft uitgeprobeerd, blijft hij op dit moment trouw aan de techniek; olieverf op linnen.
In het begin koos hij voor klassieke thema´s en een voor de hand liggende benadering, maar al experimenterend geeft hij zijn werken /meer en meer een eigen gezicht. In zijn nieuwere werken verbindt hij het werkelijke met het onwerkelijke. Zijn schilderijen zijn dan ook merendeels surrealistisch van aard.
In zijn kleurritmes domineren geheimzinnige kleuren. Het licht in zijn werken is meestal getemperd en bijna onecht. Dat wekt de indruk dat zijn schilderwerk een negatief is van de werkelijkheid ofwel dat de werkelijkheid een negatief is van zijn werken.
Met de onverwachte hoeken en de kleuren die niemand verwacht bij zijn voorstellingen, blijft hij de toeschouwer steeds weer verbazen en laat hem tegelijkertijd nadenkend achter. Zo dromend en scheppend van allerlei werelden, die zich ergens achter de starre realiteit bevinden, laat hij ons de vraag stellen: wat is de werkelijkheid, wat is de fantasie en waar is de grens tussen die twee werelden?
Een ding is zeker, als de grenzen al existeren, Zoran Zupanié gelooft dat de tijd aangebroken is om die grenzen te overwinnen en te overtreffen.

Kunstwerken van deze kunstenaar:

000

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief

X