Yvon Trossèl

Yvon Trossel

Glasblazen net zoals de Venetiaanse glasblazers in de Middeleeuwen dit deden. Evenals bij hen is bij Yvon Trossèl maker en ontwerper in één persoon verenigd. Niets ten nadele gezegd van glaskunstenaars die hun ontwerpen laten uitvoeren door glasblazers, maar Trossèl wil een zo direct mogelijk contact hebben met de materie. Zelf zegt ze daar over: “Net zoals schilders die lekker nat-in-nat schilderen, schilder ik ook, maar dan ruimtelijk met glas”.
Inspiratiebronnen zijn bijvoorbeeld de riftafels in de oceaan, die enorme rijkdommen aan kleurrijke levensvormen in zich bergen. Ze is gefascineerd door zeedieren die zich schuilhouden in het koraal of zeevegetatie door zich perfect aan te passen aan hun omgeving. “Als ze zich veilig wanen in hun camouflagegewaad, week ik ze los uit hun omgeving om er een glaskunstwerk van te maken net zolang tot mijn servies compleet is.” Hierbij doelt Trossèl op haar Oesterservies.
De glaskunstenaar vindt spontaniteit een groot goed: “Ambacht staat aan de basis, evenals vakkennis, maar minstens zo belangrijk is dat er tijdens het maakproces nog ruimte te vinden is voor gekke uithalen, vrolijke sprongen. Ik ga heel ver met dit wonderbaarlijke materiaal; ik wil er gewoonweg alles uithalen wat er uit te halen valt. Daarbij balanceer ik voortdurend op de grens van het mogelijke en onmogelijke”.

Kunstwerken van deze kunstenaar:

000

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief