Tjikkie Kreuger

Tjikkie Kreuger

Tjikkie Kreuger was een van de kleurrijkste beeld -houwers van Nederland. In de jaren 80 en 90  was ze  te gast in menig programma. Ze zat in De Stoel van Rik Felderhof en de IKON maakte een docu-mentaire over haar. Ze is op 4-1-2017 overleden.

Haar kunstzinnigheid kwam van haar vader, organist en schilder. Vlak na haar geboorte scheidden haar ouders. Haar vader belandde in het verzet en werd twee dagen voor de bevrijding gefusilleerd. Na de oorlog heeft Tjikkie onderdak gevonden bij een gastgezin. Hier begon ze uit weggegooid textiel poppen te maken. Haar opleiding heeft ze genoten aan de Kunstnijverheidsacademie in Leeuwarden. Met name de lessen van de leraar kunstgeschiedenis inspireerden haar. Hij toonde haar beelden van prehistorische kunst: de rots en grottekeningen uit Lascaux in de Franse Dordogne, ook wel ‘de Six-tijnse Kapel van de paleolithische kunst’ genoemd, en van Egyptische kunst uit de tijd van de farao’s.

Haar werk is weliswaar figuratief, maar daarbij richtte zij zich niet op het zo realistisch mogelijk weergeven van de werkelijkheid. Zij accentueerde met een groot gevoel voor harmonie en proporties de voor haar belangrijke kenmerken.  Veel van haar beelden doen denken aan Afrikaanse volkeren als de Nubiërs en Maasaï. Ook roepen ze herinneringen op aan afbeeldingen uit Egypte. Haar Wachters, Priesters en Mummies leggen een associatieve binding met Egypte ten tijde van de farao’s. Haar beelden roepen emoties op en lijken een levensverhaal te vertellen. Verdriet, vreugde, pijn, angst,  de veiligheid van een groep, de vrijheid van het alleen zijn inspireerde haar geweldig.

De mens was voor haar een voortdurende inspiratiebron. Voor Tjikkie was het een uitdaging om hun emoties om te zetten in een bronzen beeld en dat is haar als geen ander gelukt.

Kunstwerken van deze kunstenaar:

000

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief