Paul Beckers

Paul Beckers

Diep ontzag voor de oerkracht van alle leven is intens voelbaar in de beelden en schilderijen van Paul Beckers. Samengebald in zijn landschappen in mixed media of in zijn sculpturen van dieren laat de kunstenaar uit Meerssen (Limburg) zijn ervaringen en indrukken herleven.
Esprit toont zijn meest recente werk in een jubileum expositie.“Het is niet alleen de oerkracht van de landschappen en plekken, die meestal voor het niet scherpziend oog verborgen blijven of waar geen hond zich durft te wagen, die mij ontzag inboezemt.
Hetzelfde ervaar ik bij de kracht van de boom die het asfalt opwerpt of een plant die ontspruit. Of het mooi is of lelijk, is voor mij onbelangrijk. Het gaat om het positieve van die ervaring, iets wat bij mij overheerst. Zoals ik blij ben dat ik leef”.

Beckers is nauwelijks te stoppen als hij eenmaal over zijn passie begint. Eenzelfde geestdrift, die men voelt als men zijn oer landschappen induikt. Waar men deel wordt van het ondoordringbare, desolate en ongerepte, van zijn ruige berg- en rots landschappen of van woestijn gletsjer en vulkaan.
Kijk nou naar de gletsjer in IJsland, die is boven wit, onbeweeglijk, maar zodra hij naar beneden komt gebeurd er van alles. Die kracht en kou moet je voelen”. Om dit te bewerkstelligen bouwt hij met verschillende materialen, als acrylverf, krijt en zand in talloze lagen op panelen of op papier.
Hierin wordt gekrast en geschuurd net zoveel weggehaald tot het gewenste resultaat bereikt is. La Vallée des Merveilles een landschap boven Nice is bijvoorbeeld verwerkt op rijstpapier. Het wonderlijk licht effect van het werk correspondeert volkomen met de naam en momentopname van de desbetreffende plek.
Het tegenovergestelde ervaart men in Painted Desert, een tweeluik met diepe tinten, waarin paars overheerst en met een woeste en heftige uitstraling.

Naast oprechte, pure beleving ervaart men durf en vakmanschap van een beeldend kunstenaar die al vijf- en twintig jaar als schilder actief is en die zeven jaar geleden de sprong naar het ruimtelijke maakte en ook beelden ging maken.
Zijn sculpturen van stieren, karbouwen en paarden worden gekenmerkt door diezelfde oorspronkelijke oerkracht. Hun uiterlijk verweerd, getekend door de tijd,verkregen door een specifieke toepassing van terracotta en ijzeroxide.
Beelden van ibissen en venussen vormen sierlijke uitstapjes naast het stugge, onverzettelijke van deze oerbeesten op hun sokkels. Monumentaal werk vormde een nieuwe uitdaging.
In een frame bouwt de beeldhouwer Beckers aan de romp van het dier door plaatje voor plaatje op elkaar te lassen. Vervaardigd door een gedreven mens die het lukt om fulltime professioneel kunstenaar te zijn naast een normale veertigurige werkweek.
En daarmee aangeeft zelf blijkbaar ook te beschikken over die zekere oerkracht, waar hij zulk diep ontzag voor heeft.

Kunstwerken van deze kunstenaar:

000

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief

X