Jan Koenen

Jan Koenen

Jan Koenen (1958), autodidact

Jan aan het woord: ‘ Creativiteit is met genen en paplepel ingegoten: knutselen, tekenen, schilderen, fotograferen etc. werden thuis gestimuleerd en tijdens de middelbare schooljaren door enkele goede docenten bevorderd. Na de HAVO heb ik de MBO-bakkersopleiding gevolgd om thuis het bedrijf over te nemen. Uiteindelijk ben ik in de voedingsmiddelen industrie beland en na ruim 40 jaar heb ik gekozen om me weer te concentreren op de creatieve hobbies.

Rond 2010 ben ik letterlijk in aanraking gekomen met klei … en dat voelde direct weer erg vertrouwd aan: net deeg!

De klei daagde me enorm uit om van ‘niets iets te maken’. De beginselen van het kleien/keramiek, heb ik opgedaan bij twee ervaren keramisten: Cecil Kemperink en Nell Jeucken. Destijds begon ik met het maken van schalen; spaghetti-schalen, zoals mensen ze noemden.

Toen een schaal brak tijdens het stoken, viel mij 1 stukje op, wat een beetje op een mensfiguur leek … dat heb ik verder uitgewerkt, waarbij ‘Wisj’ ontstaan is … een figuurtje met ontzettend veel ‘gezichten’ qua emotie en expressie. Iedere Wisj vertelt zo zijn eigen verhaal voor iedere ‘kijker’.

Ondertussen heb ik veel Wisjes gemaakt en ontdek nog steeds nieuwe mogelijkheden.

Behalve de Wisjes, maak ik nog steeds schalen en experimenteer ik met andere objecten en technieken. Wat ik het leukste vind, is het spel met licht, kleur, lijnen en vormen.

En vooral ook dat ik telkens weer mensen blij kan maken, als ze een Wisj zien of kopen’

 

Kunstwerken van deze kunstenaar:

000

Aanmelden voor nieuwsbrief

X