Hermien Buytendijk

Hermien Buytendijk

In het verlichting ligt de kleur, het lichtvoetige en de warmte van de werkelijkheid. In 1948 werd Hermien geboren. Van huis uit leerde ze te observeren en met een glimlach naar de wereld te kijken. De ervaring dat die wereld niet is wat ze lijkt, leerde haar te relativeren en dat zou later in haar beelden herkenbaar zijn.

Na de middelbare school in Heerlen volgde Hermien gedurende een jaar tekenlessen in het buitenland. Graag zou ze naar de kunstacademie gegaan zijn maar haar ouders zagen daar geen heil in. Ze studeerde enkele jaren te Leiden en werk klinisch psycholoog (1974). In de studieboeken gedoken, voelde ze zichzelf ontrouw aan wat ze eigenlijk wilde en ontsnapte graag en veelvuldig in fantasieën met potlood en tekenpapier. Zo illustreerde ze heel wat almanaks en boekjes. Vervolgens volgde ik etslessen aan de Vrije Academie te Den Haag.

Tegen haar veertigste (1988) begon ze opeens met het maken van beelden van keramiek. Thuis, jong weduwe geworden en te midden van de drukte van haar drie kinderen overdag en in de stilte van de avond ontstonden er oeverloos veel soorten sculpturen. Al vlug bleken de beelden oorspronkelijk en vakkundig te zijn en vanaf 1990 volgden talloze exposities bij een aantal vaste galerieën.

Henk Jan vergezelt Hermien inmiddels met het vervoeren en fotograferen van de beelden. Ze is nu werkend lid van de NVK en van de kunstenaarsverenigingen Brak-LKV te Voorburg en Genootschap Kunstliefde te Utrecht.

Haar werk is in het bezit van vele particulieren en bij collecties van bedrijven zoals o.a.: Theemuseum te Houwerzijl, Koninklijke Numico, Industrieel Club te Amsterdam, Jufidet in de Bilt, Cono Kaasmakers, Rabobank en anderen

Kunstwerken van deze kunstenaar:

000

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief

X