Amer Bader

Amer Bader

Amer Bader (1975) is een Irakese kunstenaar opgeleid aan de Universiteit van Baghdad (Faculty of Fine Arts 2001). Hij woonde en werkte in Jordanië en Syrië en kwam in 2010 op uitnodiging naar Nederland.
Zijn schilderijen zijn geïnspireerd door de cultuur, gewoontes en tradities van Irak, zijn geliefde land. Amer wordt heen en weer geslingerd tussen nostalgie en wanhoop over de huidige situatie in het Midden Oosten. Hij schildert mooie en gelukkige herinneringen, snel, krachtig en met warmte weergegeven. Beelden uit een tijd en wereld die helaas niet meer bestaan. Zijn meer recente werk geeft ook uitdrukking aan de pijn van de oorlog en het menselijke lijden als gevolg daarvan.
Amer’s creatieve drijfkracht kenmerkt zich door het vermengen van zijn herinnering aan het lieflijke Irak met zijn indrukken van het huidige Europa. Vanuit een gevoel van verlorenheid, probeert hij zijn weg te vinden. Altijd met vreugde en met hoop op een betere toekomst, ondanks de aanhoudende geluiden van oorlog en menselijk lijden.
Amer heeft een heel eigen en unieke beeldentaal, zijn werken laten een onuitwisbare indruk achter. Hij werkt met impasto streken en toont een sterk gevoel van proportie en kleur. De verf wordt dik in verschillende lagen aangebracht met een spatel of kwast, wat resulteert in een plastisch effect. De lichte en vaak onvermengde kleuren geven een fris beeld. Amer’s werk is ‘onderweg’ en vernieuwt zich naar het nieuwe Nederlandse licht.

Amer Bader is in 2015 toegelaten tot het register van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, het mondiale kenniscentrum en het centrale steunpunt voor de bestudering van de Nederlandse kunst in internationale context).

Kunstwerken van deze kunstenaar:

amar badar

000

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief

X