Expositie ‘A tribute to Flowers and Nature’

Expositie ‘A tribute to Flowers and Nature’
24 augustus 2020 robbin
Expositie augustus 2020

Expositie ‘A tribute to Flowers and Nature’

‘A tribute to Flowers and Nature ‘ bij galerie Sous-Terre Lithoijen.

Met foto’s van Richard Fischer, schilderijen van Bert van Santen en beelden van  Jean Jacques Argueyrolles heeft galerie Sous-Terre wederom een gevarieerde en hoogwaardige expositie weten samen te stellen.  Het zijn namelijk alle drie kunstenaars die hun sporen in de (internationale) kunstwereld verdiend hebben. Het zijn bovendien kunstenaars die een, in vele opzichten, uniek eerbetoon aan bloemen en de schoonheid van de natuur bieden.

Het is dan ook meer dan de moeite waard om de expositie te bezoeken. Iedereen is tijdens het openingsweekend van 28,29 en 30 augustus tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom. Bent u tijdens het openingsweekend verhinderd, de expositie duurt tot en met 25 oktober 2020.

De Duitse fotograaf Richard Fischer geldt als een van de beste botanische fotografen in de wereld. Zijn werk komt tot stand met een techniek waarbij tientallen afbeeldingen van dezelfde bloem worden samengevoegd tot één haarscherp beeld. Met een groot gevoel voor licht, kleur en vorm toont Fischer op ultieme wijze de schoonheid van elke afzonderlijke bloem, niet alleen in volle bloei maar ook in het stadium van verval. Deze ‘diying divas’ zijn een indrukwekkend bewijs van de schoonheid van vergankelijkheid. Met zijn kunst wil Fischer mensen bewust maken van de kwetsbaarheid van de natuur. Zijn  aandacht gaat dan ook vooral uit naar planten die met uitsterven worden bedreigd.

Het is de eerste keer dat de bloemenfoto’s van Richard Fischer in een Nederlandse galerie worden getoond. Eerdere grote tentoonstellingen van zijn hand waren bij onder andere de Verenigde Naties in Genève en het Ningbo Museum of Art (China).

De Nederlandse kunstschilder Bert van Santen is al 35 jaar actief en exposeert zowel in het binnen- en buitenland. In Sous-Terre worden 2 series getoond. In de serie Fleurs du Mal  heeft de kunstenaar zich laten inspireren door gedachten van Charles Baudelaire. De werken zijn ontstaan als reflectie op de problemen van de huidige tijd. Het zijn materieschilderijen waarbij van Santen laat zien wat hij als colorist in huis heeft. De bloemen en takken zijn haast reliëfs. De bloemen zitten veelal aan dorre takken. Hiermee benadert hij het onderwerp Fleurs du Mal. In zijn serie Wastelands heeft Van Santen zich laten inspireren door het gedicht ‘The Waste Land’ van T.S. Eliot. Bij deze werken vallen het kleurgebruik en de toets van de schilder op. Alle kleuren zijn eindeloos doorgemengd, ‘dood’ gemaakt. Door pasteuze werkwijze en wisselende toetsen, ontstaat een landschap dat zonder zichtbare kenmerken te hebben de kijker hypnotiseert en naar zich toe trekt. Schilderijen van het afwezige, verdorven, versleten, vergeten, vlakke landschap, als dreiging, waarschuwing met een zweem van donkere romantiek. Er wordt gepoogd het Niets te schilderen en het Niets trekt je naar binnen.

Bert van Santen
Bert van Santen 2

De Franse beeldhouwer Jean Jacques Argueyrolles levert een opvallende bijdrage met bronzen sculpturen die speciaal voor deze tentoonstelling werden gemaakt en die zijn geïnspireerd op de florale foto’s van Fischer. Argueyrolles geniet bekendheid als beeldhouwer van vrouwfiguren en werkt de helft van het jaar in Azië. Beide zaken spelen ook in deze werken onmiskenbaar een rol.

Jean Jacques Argueyrolles
Jean Jacques Argueyrolles 2

Informatie

Datum

28-8-2020 t/m 25-10-2020

Locatie

Galerie Sous-Terre Lithoijen

Adres

Batterijstraat 23A, 5396NT, Lithoijen (gem. Oss)

Event

Expositie

Deelnemers

Richard Fischer, Bert van Santen, Jean Jacques Argueyrolles

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief