Expositie Highlight kunstenaars met o.a. ANS MARKUS bij Galerie Sous-Terre

Expositie Highlight kunstenaars met o.a. ANS MARKUS bij Galerie Sous-Terre
27 juni 2019 robbin

Expositie Highlight kunstenaars met o.a. ANS MARKUS bij Galerie Sous-Terre

Lithoijen, 28 juni – 4 augustus 2019

Na een zeer succesvolle kunstbeurs van Noord-Brabant, die op het terrein van galerie Sous-Terre plaatsvond en waarbij de stichting energy4All centraal stond, staat alweer een nieuwe expositie op stapel. De galerie heeft gemeend, om de 30 topkunstenaars die zich hebben ingezet voor de stichting energy4All, in 3 sessies extra onder de aandacht te brengen. Vanaf aanstaande vrijdag kunt u kennis maken met een uitgebreide collectie kunstwerken van de eerste 10 toppers: Menno Baars, Guusje Bertholet, Elvira van Bochove, Sabina Brons, Gerdine Duysens, Ans Markus, Marianne Y. Naerebout, Annemarie Rijkse, Pim Smit en Jacques Tange.

Net als bij de kunstbeurs staat ook deze expositie in het teken van de stichting energy4All en de daaraan verbonden heARTparade. Dit betekent dat de heARTseats van de exposerende kunstenaars tijdens de expositie te bewonderen zijn. Dit zijn tweepersoons hartvormige designbanken, ontworpen door designer-kunstenaar Johan Leemkuil en die vervolgens beschilderd zijn. Deze bankjes worden op 8 november dit jaar geveild. De opbrengst van deze veiling gaat in zijn geheel naar de ontwikkeling van een medicijn tegen energiestofwisselingsziekten.


Ans Markus
Zonder de overige kunstenaars te kort te willen doen, is de galerie bijzonder trots om ook Ans Markus als exposant te kunnen introduceren. Ans Markus schildert al meer dan dertig jaar. In die periode ontwikkelde zij een eigen symboliek waarin ‘de vrouw’ een belangrijke rol speelt. Haar verbondenheid met dit thema gaat terug tot haar tienerjaren en haar eerste, traumatische huwelijk. Zij kreeg bekendheid met haar vrouwen in windsels, al dan niet gecombineerd met lege verten, verstilde bouwwerken of oude sculpturen. De diepere betekenis van dit werk was de vrouwelijke melancholie. Landelijke bekendheid kreeg zij tussen 1986 en 1990 met een dubbelportretten van moderne meesters als Picasso, Léger en Klee. Haar werk werd geroemd om de ideeënrijkdom, compositorische vondsten en verrassende technische wendingen. In de daaropvolgende jaren werkte zij door aan de ontwikkeling van haar eigen beeldtaal. Ondanks andere themakeuzen behield die een grote mate van consistentie waardoor haar werk altijd direct herkenbaar is. Haar schilderijen maakten al vroeg grote indruk op het publiek. De introverte persoonlijkheid die zij is kwam daardoor volop in de schijnwerpers te staan. Dit commerciële succes van Ans Markus heeft haar persoonlijke ontwikkeling niet geblokkeerd. De kunstenares Ans Markus heeft dan ook weinig uit te staan met het beeld dat de media van haar hebben opgeroepen. Haar persoon en haar werken zijn altijd gekenmerkt gebleven door ernst, discipline en ambachtelijkheid in beeld, en door een teruggetrokken leven in de kleine wereld van het atelier. Ans Markus introduceerde in haar werk een persoonlijke mythologie die een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld omvat. De niet aflatende grondigheid en onbarmhartigheid waarmee zij vanaf 1978 haar zelfonderzoek in een openbaar medium als de schilderkunst heeft doorgezet en daarmee een stem gaf aan breed levende vrouwelijke gevoelens, getuigen van een pioniersgeest. In deze zin is de kunst van Ans Markus niet alleen vernieuwend, maar ook onmiskenbaar authentiek.


Spiegels van de ziel
Tijdens de expositie bij galerie Sous Terre is een werkelijk indrukwekkende en indringende serie schilderijen te zien van maar liefst 40 geschilderde ogen, zoals alleen Markus dat kan. Ogen als spiegels voor de ziel. Uiteraard is ook de heARTseat van Ans tijdens de expositie te bewonderen.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Aanmelden voor nieuwsbrief

X