Cher Mattijssen

Hoe het begon

Cursussen van o.a. beeldend kunstenaar Jaap Hartman brachten Cher Mattijssen ooit in aanraking met het proces van bronsgieten. Het grijpt haar. Ze blijft in contact met Jaap, hij begeleidt haar en stelt zijn werkplaats tot haar beschikking. Al doende ontwikkelt Cher haar eigen stijl. Als blijkt dat haar werk aanslaat besluit ze in 2010 om zich full time aan de kunst te wijden. Ze maakt vrij werk, krijgt opdrachten en geeft workshops.

‘Gestileerd figuratief’ noemt Mattijssen haar werk zelf. Mensfiguren zijn duidelijk herkenbaar maar detaillering is weggelaten, hetgeen de beelden spannend maakt. De zeggingskracht ligt in het grote gebaar; de houding of het lichaam spreekt boekdelen. De kleinere bronzen zijn vrolijk en ontroerend. Doordat Mattijssen de sporen van het boetseren zichtbaar laat, zorgt de schaduwwerking voor een levendige huid.” bron: Smelik en Stokking Galeries.

Cher Mattijssen: “Brons begint bij het boetseren in was. Boetseerwas voelt prettig aan, het is geduldig en het droogt niet uit zoals rivierklei. Vanuit het niets ontstaat vaak als vanzelf een vorm die vraagt om uitwerking. Ontwerpen in plaatstaal is een ander proces, dat is denken in vormen en contouren. Die ideeën worden omgezet in twee dimensionale werken die prachtig staan in de openbare ruimte”