
Erna Futselaar
Erna Futselaar (1952) volgde haar opleiding aan de Academie voor beeldende kunst te Enschede.
Hierna loopt zij stage bij het Klei collectief in Amsterdam en volgt een studieperiode in Japan. Daar werkt ze vijf weken lang in Tokoname, het centrum van Keramiek.
Zij word docente keramiek en start haar carrière als kunstenares.
Haar beelden omvatten werken in keramiek en in brons. Haar keramiek sculpturen vormen een eigen beeldtaal. Emoties en gevoelens worden vertaald in beelden. De vrouwelijke, organische vormen zijn sterk door hun eenvoud in vorm en kleur. Er ontstaat een spel van licht en schaduw. De spanning in de beelden ontstaat door al boetserend keuzes te maken en risico’s te nemen. Ze zijn ingetogen, uitgelaten, erotisch en emotioneel.
Ook maakt zij kommen van keramiek. Erna wordt hierbij vooral geïnspireerd door culturen, waarmee ze in aanraking kwam gedurende verre reizen naar o.a. Mexico, Brazilië, Indonesië, Guatemala, Peru, Bolivia, Vietnam, China en Japan.
Haar bronsplastieken stellen mannetjes voor, waarbij de eigen manier van boetseren zorgt voor een herkenbare stijl. Het zijn levensgenieters. Wegdromen, dommelen, even onthaasten. Genieten van de natuur en alle goede dingen van het leven. Ieder mannetje, of groepje mannetjes, verteld op die manier zijn eigen verhaal.
Comments (0)