Cor van der Eijnde
Cor maakt beelden en schilderijen. Op de academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven studeerde hij onder meer bij Jan Gregoor, Kees Bol, René Smeets, Albert Troost en Marius De Leeuw.
Om als beeldend kunstenaar tot een onafhankelijke instelling te komen ontwikkelde de schilder Cor zelf vooral het maken van beelden in klei en brons.
Met een avontuurlijke geest blijft hij voortdurend experimenteren om uit die materialen zo intens mogelijk dat te puren wat hij tot uitdrukking wil brengen. ‘Ik leg mijn eigen normen aan en kijk wat er gebeurt. Mislukkingen weet ik te accepteren.’ Zo kan hij hetzelfde beeld soms achtereenvolgens stoken in een elektische-, gas- en zelfgebouwde houtvuuroven; de vlammen uitdagen om met ijzeroxydes een tijdloos glazuur te ontlokken aan een raadselachtige huid. Het patina van zijn bronzen, die hij zelf giet, wordt bevochten op onorthodoxe manieren. De priemende contouren en de milde volumen, die zijn beelden kenmerken – herkenbaar figuratief en symbolisch duidend -, zijn als water en vuur, als aarde en hemel elkanders tegenpolen en elementaire aanvullingen. Als de mens, zijn medemens en de omringende wereld. Cor van den Eijnde vecht met zijn materialen, want uit conflicten worden soms nieuwe gezichtseinders geopend, nieuwe wezens geboren.
Dat proces in drie dimensies wordt op zijn schilderijen voortgezet door met felle kleuren de wetmatigheden van het twee dimensionale platte vlak naar zijn zoekende hand te zetten. Zijn nieuwsgierigheid naar de diepste roerselen in de mens wordt ingelost door een abstraherend spel met naar vrijheid dorstende emoties, die omgezet in een gespannen harmonie van kleuren een levensoptimisme uitstralen. De tekeningen, die hij maakt hebben meestal een directe relatie met de beelden die door hem geboetseerd worden.
Comments (0)