Petra de Vree

Geïnspireerd door mijn eigen vrouw-zijn en door de energie, de passie en de gedrevenheid van andere mensen die het leven ten volle willen leven, maak ik de beelden van keramiek. Met veel positieve energie en tijd stop ik in ieder beeld een stukje van mezelf zonder dat kwijt te raken. Integendeel, ik groei er juist van, het wordingsproces van de beelden geeft me veel voldoening en geluk. Via mijn handen, ogen en vingers zoek ik steeds opnieuw naar perfectie in esthetische vormen, om daarmee steeds opnieuw een andere persoonlijkheid te creëren.

Ook de vormen in de natuur en andere culturen inspireren me. De glooiende lijnen van een landschap, de spiraalvormige groei van een wijnrank, de prachtige kleuren van vissen en vogels, de unieke verschijnselen van de zeewereld, de grillige textuur van een omgeploegd land. Het is er allemaal, ik hoef alleen mijn ogen te openen om het te zien.
Ik heb het geluk gehad veel van andere culturen te mogen leren; jaren wonen in vier verschillende werelddelen is van grote invloed op mijn werk. Het alledaagse van het leven dáár was juist bijzonder voor mij en heeft me opnieuw leren kijken. Het vulde me als vanzelf met inspiratie die ik steeds opnieuw in mijn werk gebruik.

Het materiaal klei is heel kneedbaar en gewillig. Ik voel me erg verbonden met dit materiaal dat in vele culturen gebruikt wordt. Het werken met klei en glazuren kan veel verrassingen en spel opleveren. Het is een prachtige ervaring wanneer een beeld geglazuurd vol kleur uit de oven komt.
Verrassend is te ontdekken dat de beelden wanneer ze af zijn, stuk voor stuk op mij overkomen alsof ik ze ken. Een soort deja-vu, alsof ze altijd al bestaan hebben en er simpelweg horen te zijn. Ze zijn geworden wie ze eigenlijk al waren, om niet meer weg te gaan.