Lubomir Ferko

Wanneer iemand het werk van deze Slowaakse kunstenaar in een museum, galerie of particuliere collectie ziet, zal het een onuitwisbare indruk bij hem/haar achterlaten.

Ferko combineert (geslepen) glas met diverse andere materialen. Grote brokken onbewerkt en bewerkts massief glas, laat hij samensmelten in de ove. Na afkoeling worden de enorme brokken bewerkt door zagen, zandstralen en ploijsten. Zo ontstaat een combinatie van prachtig glad afgewerkte zijdes met stukken zeer ruw glas.

De invloeden vanuit de oudheid op het heden zijn bij hem een grote impuls voor zijn sculpturale werk. Teksten uit de Koran, het Oude en het Nieuwe Testament en de Thora verwerkt hij in zijn glasobjecten. Deze teksten maken deel uit van een verhaal dat hij ons wil vertellen en geven daardoor een extra verdieping.

In zijn carrière heeft hij diverse collecties gemaakt en geëxposeerd rondom de grote wereldgodsdiensten. Hij verwerkt spirituele ervaringen die hij opdeed tijdens zijn werk en verblijf in landen als Egypte, Turkije, VS en Frankrijk of zijn voettocht naar Santiago de Compostela. De combinatie van natuurlijke lichtbreking en opzettelijke ingrepen geven de werken haar expressieve karakter en resulteren in een harmonieus geïntegreerd object.

Ferko heeft onder anderen geëxposeerd in landen als Israel, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk, Slowakije, Turkije en de VS. Over Ferko en zijn werk zijn diverse reportages/films en publicaties verschenen. Zijn werk is in musea en privé collecties opgenomen.