Jenny Derksen

Kunstenaar zijn, is volgens Jenny Derksen een manier van l Kunstenaar zijn, is een manier van leven; een manier om de wereld te zien en de schoonheid ervan te herkennen, vertalen en toe te voegen.

Het onderwerp in haar werk is natuur, waarin alle schoonheid ligt; als je het leert te herkennen en respecteren. Ze maakt schilderijen (acryl op doek) en polyester beelden van dierfiguren, vogels, vlinders, bloemen en fantasie landschappen. Haar werk is vrolijk, speels, aaibaar en heeft humor. Wat in al haar werk terug komt, is het gebruik van frisse, heldere kleuren. In haar werken, heeft ze de kleuren zeer weloverwogen in een systeem neergezet waardoor het geheel toch rustig oogt. En heeft bewust de kleuren met het meeste contrast naast elkaar gezet, om zo hun effect nog eens te vergroten.

Waarom al deze kleuren? Als je voor een hele lange tijd maar 1 kleur om je heen zou zien, hoe mooi deze kleur ook is, dan zou je er gek van worden. Als je maanden op zee zit en je ziet alleen blauw of je ziet in de jungle alleen groen zonder enige andere kleur waar te nemen dan zou je doordraaien. Maar in de natuur is dit aardig in evenwicht; onder water zie je juist een overvloed aan kleur in het koraal en de vissen zelf zijn bontgekleurd met grote contrasten in kleur bij elkaar. In het vele groen staan bloemen in alle kleuren en de lucht krijgt zijn balans door de vogels en felgekleurde vlinders. Veel dieren, vogels en vlinders in de natuur zijn mooi en warm van kleur tenzij er een reden is om ze deze kleuren niet te geven bijv. als het de veiligheid stoort dan regelt de natuur schutkleuren. Aangezien haar dieren geen gevaar lopen, mogen ze van haar allemaal bontgekleurd zijn… Aldus Jenny.

Veel natuur heeft door het ingrijpen van de mens plaats moeten maken voor grauwe, grijze steden, waar de balans in kleur nog ver te zoeken is. Graag zou Jenny dan ook deze fantasieloze, sfeerloze en koude ruimtes willen verwarmen met mijn beelden van felgekleurde dierfiguren om zo dit evenwicht weer terug te krijgen.

Een goed schilderij of beeld voor Jenny moet iets positiefs mee geven, geluk uitstralen, als de natuur zijn… Het moet zo zijn dat je het mist als het er niet is