Hetty Ansing

Hetty Ansing had als kind al een fascinatie voor het tekenen van mensen. Als vanzelfsprekend volgde zij al in haar tienerjaren een opleiding portrettekenen. Onder de bezielende leiding van een bekend Haarlems kunstenaar werd daar de basis gelegd en verdiept voor een talentvol kunstenaar. Zij bleef werken aan nieuwe toepassingen en voegde na jaren van studie een nieuwe techniek toe, de aquarel. Zij liet de geldende opvatting echter achter zich (het vaag-expressief of nat-in-nat werken) en ontwikkelde een prachtige fijnschildertechniek.

Zij zag haar uitdaging in de grote verscheidenheid van de menselijke expressie en gelaagdheid van het karakter maar bovenal in de natuurlijke weergave van de persoon. Met de jaren ontplooiden haar inlevingsvermogen en de trefzekerheid. Dit leidde tot prachtige portretten en bijzondere opdrachten.

De aquareltechniek staat als zeer lastig bekend, maar bleek precies de succesformule te zijn waarmee zij zich duidelijk en herkenbaar weet te profileren. Haar techniek en kleurgebruik spreekt mensen aan omdat ze levendig is, transparant, eigentijds en karaktervol.

Hetty Ansing produceerde talrijke sfeervolle portretten voor haar opdrachtgevers, soms hele gezinnen en een groot aantal dieren. Ook ontving zij opdrachten uit het bedrijfsleven. Hetty Ansing houdt van mensen en die liefde vertaalt zich in bijzondere portretten.