Godfried Dols

Godfried Dols (1958) is een technische en creatieve duizendpoot. Oorspronkelijk opgeleid tot elektronicus, werkte hij bijna 20 jaar in de technisch industrie. Naast zijn kunstenaarschap heeft hij in Sittard een praktijk als gedragstherapeut voor dieren, is NLP coach, energetisch therapeut en begeleider van familieopstellingen.

Op artistiek gebied ontwikkelde Godfried zich tot zijn 30ste levensjaar als autodidact in pottenbakken. In 2009 ontdekte hij zijn talent voor beeldhouwen. Hij volgde leerschool bij diverse kunstenaars. De leermeester en inspirator die de meeste invloed op zijn werk heeft gehad is Joris Verdonkschot, Haarlem.

Vanuit verschillende disciplines heeft hij ervaring als docent. Godfried Dols geeft met veel enthousiasme kennis en ervaring door in lessen en workshops in zijn atelier in Sittard.

Godfried Dols maakt sterk figuratief georiënteerd werk, voornamelijk in brons. Altijd is er een verhaal dat vraagt om verteld te worden. Hij speelt in zijn dynamische beelden subtiel met beweging, licht, kleur, balans en zwaartekracht.

Inspiratie haalt hij uit ‘het leven zelf’, en uit zijn werk als coach en begeleider van systemisch werk. De klassieke kunst, van Griekse oudheid naar renaissance, tot de late barok liggen hem na aan het hart. Het gehele proces van boetseerwas tot brons (vermallen, inpenselen, aankanalen, voorbereiden kern, invormen, ciseleren, patineren en op sokkel plaatsen) voert Godfried Dols in eigen atelier in Sittard uit. Zijn multidisciplinair technisch vakmanschap komt zijn werk zeer te goede. Alleen het gietwerk wordt uitbesteed.

“Ik ervaar dat ik door het boetseren van een beeld niet slechts de buitenkant vorm en creëer, maar, in dat proces de binnenkant van de mens omhul en daarmee zichtbaar maak. Een zekere voelbare aanwezigheid van Ziel geef. Zo zoekt de huid die de grens van het lichaam vormt een verbinding met de zielewereld“.