Fried Waterschoot

Fried (1952), geboren in Hoogeloon, een klein dorpje dicht bij de Belgische grens en gelegen binnen de invloedssfeer van zowel Eindhoven, als Turnhout en Antwerpen. Beeldende kunst, en dan vooral de schilderkunst, hadden altijd al zijn grote voorliefde. Na de middelbare school en diverse opleidingen in de grafische richting werd hij creative director/illustrator bij een reclamebureau in Tilburg en later idem dito bij zijn eigen bureau. Het vrije werk bleef daarbij altijd een belangrijke rol spelen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en al 10 jaar geleden is dit vrije werk de belangrijkste factor geworden.

Beïnvloed door de bekende impressionisten heeft Fried Waterschoot binnen dat genre een geheel eigen, herkenbare, levendige schilderstijl ontwikkeld. Een stijl die nog steeds in beweging is en waarbinnen hij telkens nieuwe uitdagingen zoekt.

Vanaf 2008 woonachtig en werkend in Hombourg (België) waar hij in zijn oude boerderij een atelier ingericht heeft. Schilderend te midden van het prachtige, inspirerende heuvellandschap van het ‘Pays de Herve’, zijn de invloeden daarvan duidelijk terug te vinden in zijn werk. Het gebied rond zijn woonplaats, kent een kleurrijke bevolking, authentieke dorpjes, idyllische plekjes, kabbelende beekjes en voor wat deze expositie betreft niet te vergeten het voormalige station van Hombourg met zijn oude vervallen treinen! Het maakt de keuze van onderwerpen schier onuitputtelijk. De schoonheid van de vergankelijkheid van het industrieel erfgoed in deze hier getoonde serie is dan ook een geweldig dankbaar onderwerp geworden.

Dynamiek, oude kleuren en lichtinval boeien mateloos tijdens het proces van creëren. Dat is ook de meerwaarde die hij zijn kleurrijke schilderijen wil meegeven. Elk nieuw werk dient, ook voor hemzelf, telkens weer een verrassing te zijn.