Doris Pappenheim

Doris heeft zich altijd al aangetrokken gevoeld door steen. Maar zij was de 50 reeds gepasseerd toen zij hiermee actief aan de slag ging. Nu kan zij zich een leven zonder beeldouwen niet meer voorstellen.Nadat zij een tiental jaar gedurende een aantal maanden per jaar in Pietrasanta (Toscane)verbleef om te beeldhouwen, is zij sinds 2012 permanent gevestigd in dit stadje, waar beeldhouwers van over de hele wereld werken. In Pietrasanta is alles aanwezig voor wie wil beeldhouwen in marmer. Haar passie en creativiteit worden dan ook gevoed door de hele sfeer van het stadje waar alles draait om het beeldhouwen. Pietrasanta ligt dicht bij Carrara, waar zich in de omgeving de marmergroeven bevinden.

Zij werkt niet alleen met het marmer uit de nabij gelegen groeven, maar ook met gekleurde marmersoorten, die uit Zuid-Italie, Siena, Portugal, Spanje of Egypte komen. Pietrasanta voorziet in dit opzicht aan de vraag van alle beeldhouwers. Omdat de gekleurde marmersoorten weerbarstiger zijn, noodzaakt dit tot een inventievere manier van werken.

Een beeld van marmer vergt veel tijd en geduld. Voor een marmeren beeld moet men al gauw 6 weken uittrekken. Het is voor haar een uitdaging om van het harde, uitgehouwen blok marmer, een zachte, ronde, vrouwelijke, of organische vorm te maken, waarbij de perfecte afwerking erg belangrijk is. De werken van Doris zijn “vrouwelijk”. Ronde, organische vormen typeren haar werk. De toeschouwer wordt geneigd het werk aan te raken en dat is ook haar bedoeling. “De zachtheid van het marmer” komt door de aanraking nog beter over.