Anneke van Kesteren

Anneke van Kesteren genoot haar opleiding aan de vrije academie voor beeldende kunsten “Phychopolis” te Den Haag tussen 1976 en1980

Haar voornaamste studierichting aan de academie was de vrije schilderkunst. Zij volgde lessen bij kunstenaars als Jan Sierhuis, Frans Zwartjes en Wil Bouthoorn. Sinds 1981 werkt van Kesteren als professioneel beeldend kunstenaar. Ze maakt voornamelijk olieverf schilderijen op linnen.

Belangrijkste thema en inspiratiebron, voor van Kesteren, is het landschap. Het zijn landschappen van grote fenomenen: bossen, bergen, vlaktes, moerassen, vulkanisch gebied. Landschappen gezien en ervaren op de vele buitenlandse reizen, maar ook in de zeer nabije omgeving. Soms weids en in de meest pure onaangetaste vorm geschilderd dan weer ingezoomd tot in een detail.

Het nieuwste werk van Annekes bestaat uit grote schilderijen met een landschappelijk thema’s zoals bergketens en bomen, die weer bestaan uit elk 15 kleine schilderijtjes. Deze kleine schilderijtjes vormen weer apart een compositie op zich. Waar zij samen in het grote geheel nog een figuratieve voorstelling vormen, zijn de kleine schilderijen soms helemaal abstract, waardoor de schilderijen op diverse manieren opgehangen en gecombineerd kunnen worden. Het schilderij is als ware interactief. Het bijzondere ervan is dat de schilderijen altijd onderdeel blijven uitmaken van een groter geheel.