Amanda Nobel

“Art enables us to find ourselves and lose ourselves at the same time” – Thomas Merton

Genietend van het smeden, het zilvervijlsel op haar vijl, de geur van rokend houtskool, de prachtige vlam van de brander en zelfs van de keren dat ze in haar vingers zaagt, verliest ze zichzelf keer op keer in de prachtige wereld van het edelsmeden, aldus Amanda Nobel.

Edelsmeden is al eeuwen een mooi ambacht. De Etrusken, Grieken en Romeinen gingen ons al voor en vele verschillende materialen en eeuwenoude werkwijzen worden ook nu nog steeds gebruikt en toegepast. Het maken en bewerken van sieraden is arbeidsintensief en altijd uitdagend. En aan het eind is daar de beloning: een prachtig en met veel passie gemaakt uniek sieraad!

Antieke sieraden, feeërieke en nostalgische afbeeldingen, mythologie en Fantasy verhalen, series, films en oude boeken zijn Nobels inspiratiebronnen. De aantrekkingskracht van het mystieke vertaalt zich in haar sieraden door ronde, krullerige vormen en het gebruik van edelstenen.

Bij het maken van haar meesterstuk en eindstukken heeft ze zich laten inspireren door films en series als Lord of the Rings, The Mists of Avalon en Game of Thrones. De combinatie van bloemen, draad en het gebruik van granules geven Nobel het gevoel zó een Fantasy verhaal in te stappen en hierin eindeloos weg te kunnen dromen en te verdwalen.

Mezelf vinden en verliezen in een sieraad dat met hart en ziel is gemaakt, is de ultieme beloning voor alle uren, dagen en maanden werk die ik in het sieraad heb gestoken, aldus Amanda Nobel.